#BackToBasic – 11 fouten van fotografie-beginners en hoe je ze voorkomt

fotograaf,beginner,camera,spiegelreflex,systeemcamera,tips,workshop,cursus,inspiratie

Foka Ambassadeur Sjors van Os is een typische autodidact als fotograaf. Hij blikt terug op de fouten die hij, en vele andere beginnende fotografen, maakte en hoe hij ze nu voorkomt. “Zelf ben ik een fotograaf die zichzelf het vak heeft geleerd, veel van deze fouten heb ik dus zeker ook gemaakt! Fotografie is erg persoonlijk en iedereen heeft er een verschillende visie er over, dus deze post is puur hoe ik er over denk en wat ik door de jaren heen heb geleerd.” aldus Sjors.

1. Te bang zijn 
Fotograferen is voor slechts een klein deel theorie dat je moet begrijpen en verder een heleboel praktijk. Elke fotograaf zal je vertellen dat je fotograferen niet achter je laptop leert maar in het veld!
Oplossing:
Ga er vaker op uit, ook als je twijfelt! Als je liever met een groep op pad gaat kun je je inschrijven bij evenementen met een theoretisch en praktijkdeel.

2. In de verkeerde modus schieten
Jij bent natuurlijk slimmer dan je camera, maak hier gebruik van. Je camera weet niet precies wat voor een foto je wilt maken en wat je er mee wilt vertellen.
Oplossing:
Bedenk eerst wat voor een eindresultaat je wilt hebben en pas je daar instellingen op aan. Wil je bijvoorbeeld een foto “bevriezen” gebruik dan de modus waarbij je kunt bepalen wat de sluitertijd is, de camera zal met het diafragma hier omheen werken om je de juiste belichting te geven. Is het licht niet voorspelbaar voor je camera (bijvoorbeeld bij concertfotografie), gebruik dan de volledige handmatige modus.

3. Sensor/lens niet schoon
Een simpele fout die zelfs de meest doorgewinterde fotograaf nog wel eens maakt: de sensor of lens is nog vies. Vaak heb je snel door wanneer je lens vies is omdat je dit ziet als je door je viewfinder kijkt. Je sensor daarentegen zie je niet altijd even duidelijk. Dit komt omdat je slechts een klein scherm achterop je camera hebt en je daar niet altijd het stof direct op ziet.
Oplossing:
Maak geregeld je apparatuur schoon; na elke shoot zelf schoon maken en één keer per jaar bij een foto speciaalzaak. Meer tips over het onderhoud van je camera lees je hier. Foka Friends krijgen zelfs twee sensorcleanings gratis ter waarde van 79,90 euro!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
fotograaf,beginner,camera,spiegelreflex,systeemcamera,tips,workshop,cursus,inspiratie

4. Niet genoeg geheugen bij je hebben
Zeker een beginnend fotograaf heeft hier last van: je doet voor het eerst een “echte” opdracht en je wordt ‘trigger-happy’ (dit doe je natuurlijk op RAW). Je krijgt al snel door dat je door je geheugen heen vliegt! De oplossing is dan natuurlijk niet om op JPEG te gaan fotograferen.
Oplossing:
Fotografeer bewust en schiet niet je hele shoot met je vinger vol op de knop! Ook neem je natuurlijk meerdere geheugenkaarten mee! (wat moet je doen als je geheugen kaart er mee stopt tijdens een shoot en je hebt geen reserve?) Zelf gebruik ik 2x 16GB en 1x 32GB van het merk Sandisk, zelf vind ik het belangrijk om goede en betrouwbare geheugenkaarten te kopen om de simpele reden dat je niet wilt dat deze crashen tijdens een shoot!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Sjors van Os foka blog-3fotograaf,beginner,camera,spiegelreflex,systeemcamera,tips,workshop,cursus,inspiratie

5. Geen goede back-up van je foto’s maken
Als fotograaf ben je in mijn mening verplicht om een bepaalde tijd je foto’s te bewaren, dit zal bij elke fotograaf anders wezen (sommige 2 jaar en sommige 10 jaar) voor het geval dat jij of je klant nogmaals de foto wilt hebben. (Klanten verliezen wel eens hun foto’s)
Oplossing:
Maak gebruik van het 3-2-1 regel om je foto’s altijd veilig op te slaan. Zegt dat je niks? Foka Ambassadeur Richard legt het je uit. 

6. Slecht gebruik van perspectief
De gemiddelde lengte is 175cm. Iedereen kijkt dus vanaf de zelfde hoogte en dat kan soms saai zijn.
Oplossing:
Experimenteer met een ander perspectief. Ga hogerop staan of ga eens door je knieën om een interessant perspectief te vinden!

7. Compositie
Als je een onderwerp wilt fotograferen en niet over de compositie nadenkt, dan komt het onderwerp 9 van de 10 keer recht in het midden te leggen. Dit is niet erg maar vaak wordt het geen spannende foto. Dit is één van de makkelijkste manieren om je foto’s drastisch te verbeteren!
Oplossing:
Ga je iets meer verdiepen in composities. Wat voor de meeste foto’s heel erg goed werkt en makkelijk is om toe te passen is de “rule of thirds”. Het is heel erg simpel, deel je foto in 9 gelijke hokjes (dan heb je 3 keer 3 hokjes). Zet in plaats van je onderwerp in het midden op één van deze lijnen of beter nog zet het onderwerp op een kruispunt van deze lijnen!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

8. Verkeerd gebruiken van “depth of field”
Veel hobbyisten kopen een betere camera en lens omdat ze ook graag die wazige achtergrond willen hebben want “dat staat professioneel”. Natuurlijk zit hier een bepaalde waarheid in maar als je vindt dat elke foto een wazige achtergrond moet hebben, dan sla je de plank mis. Een professionele fotograaf weet exact hoe groot je diepte-veld moet zijn om een bepaald verhaal te vertellen en zal zeker niet alle foto’s zo wazig mogelijke achtergrond maken.
Oplossing:
Gaat het om een portret? Dan is het niet erg om een heel klein diepte veld te hebben (ogen moeten scherp zijn!) maar bij andere foto’s zoals groepsfoto’s is het natuurlijk van cruciaal belang dat iedereen er scherp op staat! Kun je het diepte veld nog niet zo goed inschatten? Download er dan een app voor! Voor Android: “DOF calculator” en voor iPhone: “simple dof calculator”. 

9. Spullen maken niet de fotograaf
“Dat is een goede camera, die zal wel hele mooie foto’s maken” hoor je wel vaker van mensen die een spiegelreflexcamera zien (tot grote ergernis van de fotograaf). Deze zin is net zo waar als “dat is een goed gasfornuis, daar komt zeker heel lekker eten vandaan”. Kennis en kunde gaat boven de spullen: een professionele fotograaf maakt betere foto’s met zijn mobiel dan een onkundig iemand met de duurste camera.
Conclusie:
Koop pas betere spullen als je weet dat je uit je minder goede spullen bent gegroeid en een duidelijk voordeel ziet aan de nieuwe spullen.

10. Overbewerken van je foto’s
Nabewerking is een belangrijk onderdeel van fotografie. Het is goed om hier een eigen stijl in te ontwikkelen. Wat minder goed is, het het doorslaan in de nabewerking. Vaak doe je dit niet met opzet maar het eindresultaat is niet altijd even gewenst. Twee voorbeelden zie je hieronder; duivelse ogen en een plastic huid.

Oplossing:
Wees subtiel met nabewerken. Wat voor mij persoonlijk ook helpt is om even iets anders te gaan doen (bijvoorbeeld de hond uitlaten) om vervolgens weer naar je computer te gaan om na te bewerken. Oogt het nog steeds natuurlijk? Dan gaat het goed!

11. Scheve horizon
De hersenen zijn van nature gewend aan een horizontale horizon, dit is een natuurlijk instinct wat te maken heeft met je oriëntatie. Het vormt dus een probleem als de horizon op je foto onbedoeld scheef is. Natuurlijk kan je dit ook bewust doen om de foto iets dynamischer te maken maar doe dit dan doelbewust, anders wordt de kijker misselijk 😉
Oplossing:
Probeer je camera altijd zo recht mogelijk te houden of gebruik de ingebouwde waterpas van de camera (meeste nieuwere camera’s hebben dit). Lukt dit niet even goed, pas dan je horizon aan door middel van je nabewerkingsprogramma. Je kan ook een waterpasje kopen die je op je camera kan bevestigen.  

Welke fouten herken jij? En welke missen er nog? Laat je horen op Facebook.
Je kan je nu ook inschrijven voor de workshop Basisfotografie! 

Foka ambassadeur Sjors van Os heeft een brede interesse in fotografie. Ook heeft hij sinds kort een eigen bedrijf omtrent product ontwerpen en fotografie.