Macrofotografie: 5 x onmisbaar in je tas

macrofotografie,tips,workshop

Foka Ambassadeur Edwin Dekker begint de lente-kriebels al te voelen. Nu de natuur uit haar winterslaap ontwaakt en de narcissen en krokussen weer in bloei staan, kunnen fotografen haast niet wachten om het kleine landschap vast te leggen. Edwin zet vijf onmisbare producten voor macrofotografie op een rij. Het woord is aan Edwin. “Dit is het moment dat het bij mij begint te kriebelen. Nee, niet omdat ik bij de gedachte alleen aan deze beestjes, spontaan uitslag krijg, maar omdat ik weet dat ik snel weer op pad kan om de fascinerende kleine wereld vast te leggen.”

Macrofotografie, wat is dat? 
We spreken over macrofotografie indien het beeld op je sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp. Wanneer bijvoorbeeld het lieveheersbeestje van 4mm dat je gefotografeerd hebt, ook op je sensor minimaal 4mm groot is. In alle andere gevallen praten we over een close-up foto. Waar het mij vooral bij macrofotografie om gaat is het vastleggen van de details van een onderwerp die je normaal niet zal zien. Goede apparatuur en producten zijn hierbij onmisbaar. Deze vijf producten heb je nodig prachtige macro-opnames.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.macro,fotografie,tips,workshop,cursus,fotograaf,inspiratie,bos,dieren,insecten

Macro begint met het juiste objectief
Het is eigenlijk een open deur, maar een echt macro-objectief is onmisbaar in de tas van een macrofotograaf! Hier begint het allemaal mee. Er zijn macro-objectieven verkrijgbaar in verschillende brandpuntafstanden, variërend tussen de 60-180mm. Het voordeel van een langere brandpuntafstand is natuurlijk dat je verder van je onderwerp kan blijven waardoor die vlinder of libelwel blijft zitten. Het nadeel van een langer objectief is dat de minimale scherpstelafstand weer groter is dan bij de kortere objectieven. De langere lenzen zijn vaak ook iets minder lichtgevoelig. Ik gebruik zelf een 100mm f/2.8 macro-objectief. Ik heb voor deze lens gekozen omdat het een lichtsterke lens is met een groot diafragma, maar ook voor de gulden middenweg voor wat betreft de brandpuntafstand.

Statief onmisbaar voor scherpe foto’s
Een macrofotograaf kan niet zonder een statief. Omdat je de kleinste details wilt vastleggen zal iedere millimeter beweging in onscherpte omgezet worden. Let bij de aanschaf van een statief voor macrofotografie op de minimale hoogte en het gewicht. Vaak bevindt je onderwerp zich laag bij de grond en zal je statief dit dus ook moeten kunnen. Statieven waarbij de poten aan elkaar zijn gefixeerd, zijn daarom dus niet geschikt. Indien de midden-kolom van het statief om te draaien is, is dit een pre omdat je hierdoor heel laag bij de grond kan komen. Verder is het gewicht van belang, want door het veld lopen met een te zwaar statief wordt al snel een last waar maar weinig mensen lol aan beleven. Zelf heb ik de Sirui N-1004KX speciaal voor macrodoeleinden. Als aanvulling daarop gebruik ik ook nog een rijstzak voor stabiliteit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. icarusblauwtje
Voorkom bewegingsonscherpte met een draadontspanner
Door naast een statief gebruik te maken van een draadontspanner of een andere afstandsbediening, voorkom je bewegingsonscherpte. Normaliter zal door het indrukken van de ontspanknop de camera wat bewegen, maar door gebruik te maken van een draadontspanner zal dit niet meer gebeuren. Ik gebruik zelf een no-nonsens draadontspanner, zonder al te veel toeters en bellen. Wel is het handig een reserve in je tas te hebben, want vroeg of laat is de kans op een draadbreuk aanwezig, en niets is vervelender dan op pad zijn en niet kunnen doen waarvoor je gekomen bent.

Ontdek de veelzijdigheid van tussenringen
Een of meerdere tussenringen zijn ook bijzonder handig om te hebben. Omdat je rekening moet houden met de minimale scherpstelafstand van een objectief, kan het zijn dat je dat kleine springspinnetje niet zo kan fotograferen als dat jij zou willen. Zo heeft mijn macro-objectief een minimale scherpstelafstand van 31 cm. Dat wil dus zeggen dat als ik dichterbij mijn onderwerp wil fotograferen, er niet meer scherp gesteld kan worden. Door een tussenring tussen de body en het objectief te plaatsen kan ik dichterbij komen met het objectief, waardoor ik wel de kleinste details kan fotograferen. Ik heb zelf een set van 3 tussenringen in mijn tas zitten: de 12mm, 20mm en 36mm. Deze set geeft je enorm veel mogelijkheden, zeker ook omdat de ringen gecombineerd kunnen worden.

Altijd goed zicht op je onderwerp met een hoekzoeker
Ondanks dat ik probeer zoveel mogelijk de Live View van mijn camera te gebruiken (je kan daarmee immers tot 10x inzoomen tijdens het scherpstellen), is een hoekzoeker ook onmisbaar in de tas van de macrofotograaf. Het komt nog weleens voor dat door een te laag standpunt het LCD-scherm van de camera ergonomisch gezien onbruikbaar is. Dan is het gebruik van een hoekzoeker een echte uitkomst. Indien je een camera met een kantelbaar LCD scherm hebt, is dit natuurlijk een stuk minder relevant alhoewel hier de hoekzoeker ook goed ingezet kan worden als het LCD scherm door het zonlicht slecht zichtbaar is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.uitsluiper

Praktische tips 
Uiteraard zijn er nog meer dingen die ik standaard in mijn tas heb voor de macrofotografie, waaronder ook nog een ringflitser met traploos regelbare continu LED verlichting. Maar ik heb ook een aantal minder voor de hand liggende zaken in mijn tas zitten, zoals 2 vuilniszakken (die nog aan elkaar vastzitten van de rol). Bijzonder handig als je languit op een drassige ondergrond of het natte gras moet liggen. Tevens heb ik ook altijd een schaar bij me, ideaal om dat ene grassprietje dat net vervelend in beeld komt, weg te knippen.

Heb jij zelf nog tips of vragen over dit blog? Laat je horen op onze Facebook-pagina. Meer inspiratie voor onder andere macro-fotografie lees je in de blog 5 manieren om de lente vast te leggen.

Foka Ambassadeur Edwin Dekker is een veelzijdig fotograaf, gespecialiseerd in macrofotografie.