5 Redenen om met een MFT systeem te fotograferen

header

FOKA Ambassadeur Richard Dijkstra blogt regelmatig over camera’s met een Micro Four Thirds Systeem op zijn blog spiegelloos.nl Waar komt deze voorkeur voor systeemcamera’s en MFT-systemen vandaan? In deze blog duikt hij dieper in de ontstaansgeschiedenis van MFT en de 5 voordelen van dit systeem.

Wat is een MFT systeem eigenlijk?

rad-20151023-1000629

Om te kunnen begrijpen wat het Micro Four Thirds (MFT) systeem is, begint de uitleg bij het “Four Thirds” (FT) systeem. In tegenstelling tot andere DSLR-systemen, die voortborduren op bestaande (oudere) kleinbeeldsystemen, is Four Thirds geheel opnieuw ontworpen en volledig digitaal. De objectieven/lenzen zijn toegesneden op het gebruik van beeldsensors. De Micro Four Thirds standaard is een update op de Four Thirds standaard, om deze qua gewicht en de afmeting te verbeteren. Micro Four Thirds maakt gebruik van dezelfde sensortechniek als de Four Thirds systemen. Verder kenmerkt het zich door gewichtsreductie, kleinere omvang, mogelijkheid tot fotograferen met live view en film mogelijkheden.

Misverstand bij 4/3 systeem

Laten we duidelijk zijn: 4/3 heeft betrekking op de grootte van de sensor. Deze sensor wordt vaak aangeduid als 4/3 (vier-derde) type of 4/3 type sensor. Deze uitdrukkingen beschrijven de type sensor en niet de exacte afmeting van de sensor (verwarrend, hè?). De sensor is namelijk kleiner dan 4/3″. De sensor is  18 mm × 13.5 mm (22.5 mm diagonaal), met een lichtcel van 17.3 mm × 13.0 mm (21.6 mm diagonaal). knipsel

Rond 1950  werd de afmeting van de sensor berekend aan de hand van de buitenste diameter van een “vidicon tube” welke gebruikt werden in televisies. Helaas wordt deze standaard nog steeds gehanteerd en daarom zie je in het plaatje hiernaast  4/3″(33,87mm) staan welke nergens voor wordt gebruikt. Vandaar dat men liever spreekt over een “4/3 type systeem”, of een “4/3 type sensor”.

Extra verwarrend is dat de beeldverhouding van de sensor wel 4:3 is. De oppervlakte van ca. 220 mm² is ongeveer 30% kleiner dan die van een APS-C sensor, welke gebruikt wordt in veel andere DSLR’s van andere fabrikanten. Toch is de sensor 9 keer groter dan die van vele compact camera’s.

5 Redenen om met een MFT systeem te fotograferen

Ik hoor je denken: “waarom zou je met een kleinere sensor zonder spiegel willen fotograferen als er zoveel mooier materiaal beschikbaar is”? Dit zijn mijn 5 redenen op volgorde van belangrijkheid:

  1. Relatief laag gewicht van de combinaties: doordat de sensor kleiner is en er geen prisma huis gebruikt wordt en ook geen spiegel, zijn de MFT camera’s en lenzen veel kleiner dan die van een APS-C of FF systeem. Hierdoor is het gewicht ook veel lager en dat scheelt een hoop gesjouw met gear.
  2. Kleinere afmetingen: ook de geringe afstand van de lens mount tot de backplane zorgt voor kleinere lenzen (in diameter en lengte). Het verschil met APS-C en FF is vaak flink!
  3. Geen spiegel; direct beeld voor de fotograaf: doordat er geen spiegel gebruikt wordt, vangt de sensor meteen het beeld op wat door de lens komt. Je kijkt dus “door de sensor” en “door de lens”.
  4. Geen spiegel; de processor kan meteen het beeld processen: tweede voordeel van de afwezigheid van een spiegel is dat de processor het beeld wat op de sensor valt meteen kan analyseren. Je kunt hierbij denken aan focustechnieken als Depth From Defocus (DFD), en gezichtsherkenning.
  5. Groot aanbod van MFT lenzen (vooral Leica); het MFT systeem, wat door Panasonic en Olympus is ontwikkeld en op 5 augustus 2008 is gelanceerd, kenmerkt zich ook door het grote lenzen aanbod van de verschillende leveranciers en de onderlinge uitwisselbaarheid. Panasonic maakt in samenwerking met Leica hele mooie lenzen.

rad-20160729-1010528-hdr-edit-edit-2

Mijn keuze

Mijn stelling: als fotograferen te lastig wordt, dan zul je het steeds minder vaak doen. Of andersom geredeneerd: hoe gemakkelijker je het jezelf maakt, hoe vaker je zult fotograferen. Voor mij zijn de afmeting, het gewicht en toch de hoge kwaliteit van de sensoren en lenzen de doorslaggevende factoren geweest om in te stappen in het MFT systeem. En ik moet zeggen: dat is nog steeds naar volle tevredenheid.

Mijn favoriete combinaties:

  • Panasonic GX8 + Panasonic Leica 12mm F/1.4
  • Panasonic GX8 + panasonic 12-35mm F/2.8
  • Olympus OM-D E-M1 + 12-40mm F/2.8 PRO

Enkele voorbeelden:

 

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.