Actieve vs passieve speakers: wat is het verschil en waar moet je voor kiezen?

KEF-LS50-Wireless-600x345-a1460e7e77065e4135dea11b5f51367952b2c0b9

De laatste tijd is veel te doen rond actieve speakers. Maar waarom? En wat wil ‘actief’ hier eigenlijk zeggen? Waarom zou je een set actieve luidsprekers verkiezen boven passieve? En kan je actieve speakers ook gebruiken voor je thuiscinema? We bespreken het in dit achtergrondartikel over passieve en actieve luidsprekers.

Passieve vs actieve luidsprekers

De meeste luidsprekers die verkocht worden zijn passief. Dat wil zeggen: je hangt ze via luidsprekerkabel aan een versterker of een AV-receiver, die op zijn beurt gekoppeld is aan een bron. Denk aan een Blu-rayspeler of draaitafel. Luidsprekers heten passief te zijn omdat ze geen elektronica bevatten die een sturend signaal opwekken. Tussen haakjes: een meerwegs-luidspreker – en dat zijn de meesten – heeft wel elektronische schakelingen aan boord. Deze crossover-filter bepaalt welke frequenties naar welke drivers gaan. Een belangrijk onderdeel, maar een passieve schakeling en even minder relevant in de context van dit artikel.

Actieve speakers bestaan ook. Bij een actieve speaker zit het versterkergedeelte in de behuizing van de luidspreker. Je moet enkel de stekker insteken en een bron aansluiten. Al hoeft zelfs dat niet meer bij de nieuwste generatie actieve luidsprekers. Ze…

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.

Lees meer en reageer: www.homecinemamagazine.nl