Avondfotografie: de voorbereidingen

avondfotografie,nachtfotografie,cursus,workshop,inspiratie,fotografie,fotograaf,rotterdam,skyline

Foka Ambassadeur en professioneel fotograaf Gerrit de Groot neemt je in een driedelige serie mee in de wereld van avondfotografie van voorbereiding tot nabewerking. “Avondfotografie is één van de disciplines in de fotografie waarin ik mij helemaal kan verliezen, een tak van deze mooie “sport” waarbij je de nodige voorbereidingen in acht moet nemen. In de komende blogs wil ik jullie zoveel mogelijk tips en adviezen meegeven.” In het eerste deel van mijn blog komen de voorbereidingen aan bod.

Leer je camera kennen

Een van de belangrijkste voorwaarden om mooie avondfoto’s te schieten, is dat je je camera leert beheersen, weet waar de knoppen zitten en, belangrijker nog, weet waartoe ze dienen. Heb je zojuist een nieuwe camera aangeschaft? Neem dan zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door zodat je ‘s avonds niet voor verrassingen komt te staan. Loop je tegen dingen aan waar je zelf niet uitkomt aarzel dan niet de verkoper van je camera om advies te vragen. Het is ook aan te raden om een goede workshop te volgen, speciaal voor beginners of gespecialiseerd in avondfotografie bij Foka of bij ondergetekende.

avondfotografie,nachtfotografie,cursus,workshop,inspiratie,fotografie,fotograaf,rotterdam,skyline

 

Kies je gear voor avondfotografie

De belangrijkste specificatie van je gear is de mogelijkheid om deze handmatig te kunnen bedienen. Let daarnaast op de volgende kenmerken:

  • Lenzen
    De lenzen bepalen echter wel een groot deel van de kwaliteit van het beeld, hoe beter (meestal ook duurder) het glas hoe mooier de foto’s zullen zijn. Fotografeer je bijvoorbeeld. in de  stad dan zal een groothoeklens een goede keuze zijn omdat alles dichter op elkaar staat. Ben je niet in het bezit van deze lens, gebruik dan een lens die daar kwalitatief dicht bij in de buurt komt. Leer jezelf aan om te werken met het materiaal wat je in je bezit hebt om goede composities te maken. Mijn favoriet is de Olympus M.Zuiko ED 7-14/2.8 PRO en zit ook standaard in mijn tas.
  • Statief
    Als je ‘s avonds gaat fotograferen zul je merken dat uit de hand fotograferen bijna onmogelijk is om mooie, strakke beelden te kunnen maken. Een statief is onontbeerlijk voor avondfotografie. Hierin zijn vele soorten en maten te koop,  probeer als het mogelijk is hier niet op te bezuinigen. Het merk van mijn eigen statief is van Benro, goed en betaalbaar.  Een statief dat niet stevig staat of het gewicht van je camera niet kan dragen is eigenlijk weggegooid geld. Neem de tijd om een goed statief te kopen dat bij je  past, een persoon van 1 meter 60 zal een andere statief willen gebruiken dan iemand van 1 meter 90. Reis je regelmatig met het vliegtuig en neem je jouw statief mee in je handbagage houdt dan rekening met de lengte hiervan. In vele gevallen mag deze ingeklapt niet langer zijn dan 55 cm.
  • Afstandsbediening
    Aangezien we met lange sluitertijden werken en meerdere opnames gaan maken is een afstandsbediening zeker een must, een goedkope die je met een draad aan je camera verbindt is meer dan voldoende.

avondfotografie,nachtfotografie,cursus,workshop,inspiratie,fotografie,fotograaf,rotterdam,skyline

Zo bereid je avondfotografie voor

Alvorens je op pad gaat is het verstandig om voor jezelf een beeld te vormen wat je exact wilt gaan doen en daar de juiste locatie voor uit te zoeken. Pas hier je uitrusting op aan en neem zeker niet teveel mee Een telelens die de hele avond onaangeroerd in de tas blijft zitten zorgt voor onnodig gewicht. Zoek ook uit hoe de weersomstandigheden zijn op de avond dat je wilt gaan fotograferen, bij veel regen is het niet verstandig om te gaan, je apparatuur wordt nat en druppels op de lens geven nu niet bepaald een mooi beeld. Mooie dreigende wolken daarentegen zijn een echte uitdaging.

Het beste tijdstip om avondfoto’s te maken hangt af van datgene wat je wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld een mooie blauwe lucht en details op de foto wilt zetten, dan kun je het beste een half uur vóór tot een half uur na zonsopgang / zonsondergang beginnen. Dit is het zogenaamde “blauwe uurtje” ook wel het “gouden uurtje” genoemd. Wil je juist een donkere lucht? Ga dan op vanaf later tijdstip tot diep in de nacht. Wil je strepen van autolampen, zorg dan dat je rond de spits bij een viaduct, brug of iets dergelijks staat of in de stad tijdens de koopavond.  Als je eenmaal goed voorbereid bent kun je met een goed gevoel op pad gaan. Wat betreft de veiligheid, of met het oog op diefstal is het beter om met een groep op pad te gaan te gaan in de avonduren. 

avondfotografie,nachtfotografie,cursus,workshop,inspiratie,fotografie,fotograaf,rotterdam,skyline

In mijn volgende blog komen de instellingen van je camera uitgebreid aan bod.  Wil je tot die tijd zelf aan de slag met avondfotografie? Schrijf je in voor een workshop avondfotografie, door Foka of door mijzelf .

Foka Ambassadeur Gerrit is professioneel fotograaf, gespecialiseerd in avondfotografie, HDR en landschapfotografie en geeft regelmatig workshops.