Avondfotografie: de praktijk

avondfotografie, nachtfotografie

Foka Ambassadeur en Olympus Visionair Gerrit de Groot van Great Art Photography neemt je in een driedelige serie mee in de wereld van avondfotografie: van voorbereiding tot nabewerking.  In Gerrit zijn eerste blog las je alles over de voorbereiding. Dit tweede deel neemt je mee naar het praktijkdeel van avondfotografie!

Alle voorbereidingen zijn getroffen, nu gaan we op pad. Verstandig is om je locatie(s) al van te voren te bepalen. Zoeken naar plaatsen op internet kan je in veel gevallen een hoop tijd besparen. Ben je niet bekend met de omgeving dan is het aan te raden om met meerdere personen op pad te gaan: je weet tenslotte niet waar je terecht komt en veiligheid staat altijd voorop.

Instellingen op avondfotografie

Eenmaal op de juiste plek neem je de tijd om een goede compositie te bepalen. Vervolgens zet je de camera aan met de basisinstellingen die je de hele avond gaat gebruiken.

  • RAW: Door de opnamen in het RAW bestand vast te leggen heeft de fotograaf alle vrijheid om te bepalen hoe de witbalans, scherpte, kleur en het contrast moet zijn.
  • Witbalans: Zet deze op automatisch, in bijna alle gevallen is dit de juiste keuze, is het beeld dan toch te warm stel dan de witbalans in op 3200-3500 Kelvin.
  • ISO: Zet deze waarde zo laag mogelijk om ruis te beperken, meestal is dit ISO 100. Sommige camera’s zijn uitgerust met een ruisonderdrukker. Dit kan handig zijn maar heeft als nadeel dat de verwerkingstijd in de camera 2x zo lang wordt. Ruis is achteraf makkelijk met een programma als Adobe Photoshop Lightroom te verwijderen.
  • M- stand: Om zoveel mogelijk controle over de belichting uit te oefenen gebruik je de M- stand, sluitertijden zijn vaak beperkt tot 30 sec, indien nodig ga je over op de Bulb stand.

Moderne objectieven zijn vaak voorzien van beeldstabilisatie. Belangrijk is dat deze uitgeschakeld wordt, omdat beeldstabilisatie een averechts effect geeft als er met een statief gefotografeerd wordt.

Scherpstellen in de nacht

Doordat het ’s nachts donker is heeft de camera moeite om het onderwerp scherp te stellen. Doe dit daarom handmatig en gebruik, indien je camera deze mogelijkheid bezit, hiervoor de live view functie door in te zoomen op het onderwerp.

Perfecte histogram voor avondfotografie

Met behulp van het histogram kunnen we beoordelen of een foto onder- of overbelicht of juist neutraal (gebalanceerd) belicht is. Neigt de grafiek meer naar de linkerkant, dan is de foto donker. Er zijn dan meer pixels in het donkere deel dan in het lichte deel te vinden. Neigt de grafiek juist naar rechts, dan hebben we te maken met een lichte foto met meer pixels in het lichte deel van het beeld. Er bestaat trouwens geen goed of slecht histogram. De grafiek geeft alleen maar aan wat er is geregistreerd. Het is aan de fotograaf om te beslissen of die goed is of dat er ‘actie’ moet worden ondernomen.

Brackets, ideaal voor avondfotografie.

Met één enkele opname loop je het risico dat er meerdere delen van de foto over- of onderbelicht raken. Aan de hand van de controlefoto kijk je wat voor jezelf het mooiste resultaat is. Tegenwoordig is het niet zo moeilijk meer om meerdere foto’s samen te voegen. Dit kan bijvoorbeeld in de laatste versie van Adobe Photoshop Lightroom. Het aantal foto’s dat je wilt samenvoegen hangt af van de situatie waarin je je bevindt. Met het samenvoegen zorg je ervoor dat de juist belichte delen van iedere foto met elkaar worden vermengd.

Meer weten over avondfotografie? Lees dan ook: De voorbereidingen van avondfotografie

Foka Ambassadeur Gerrit is professioneel fotograaf, gespecialiseerd in avondfotografie, HDR en landschapfotografie en geeft regelmatig workshops.