De Panasonic FZ300 met zeer lichtsterke 24x zoomfunctie

Panasonic FZ300 review

Deze Panasonic FZ300 is in juli van dit jaar aangekondigd als high-end super zoom camera en is de opvolger van de 3 jaar oude FZ200. Wat is er nieuw aan deze camera? 4K foto en video en stof- en waterbestendigheid zijn toegevoegd, evenals stabilisatie, betere autofocus en een nieuwe Venus Engine Processor. Zijn 12 megapixel sensor en 24x zoom F/2.8 lens heeft hij overgenomen van de FZ200. Het is een mooie bridge camera en als kleinere broer van de FZ1000 goed om eens aan de tand te voelen.

Wat is een bridge camera?

Om een goed oordeel te kunnen vellen over deze camera hebben we uiteraard weer veel gefotografeerd en getest met de Panasonic FZ300. Maar voordat we ingaan op de optische kenmerken en de toegevoegde features willen we even ophelderen wat een bridge camera precies is.

Op wikipedia is een goede definitie te vinden:

Een bridgecamera is een digitale camera met geavanceerde functies zoals handmatige instelling, een krachtige en veelzijdige niet-verwisselbare zoomlens en een elektronische zoeker afleesbaar via een oculair en een LCD scherm op de achterkant van het toestel. De naam komt van het Engelse “bridge”, wat “brug” betekent, en verwijst naar de plaats die deze soort camera’s innemen tussen de compacte digitale camera’s en de digitale spiegelreflexcamera’s

Bridge camera’s hebben meestal dezelfde features als de kleinere compact camera’s, maar dan aangevuld met een flinke zoom-lens en een stevigere body. Deze FZ300 heeft de body van de grotere GH4 en een flinke 25-600mm (35mm equivalent) zoomlens met een constante lichtsterkte van F/2.8. En volgens ons maakt juist dit deze camera nu zo bijzonder.

Het design en gebruik van de camera

Als je de camera voor het eerst in de handen houdt, dan twijfel je wellicht aan de bouwkwaliteit. Dit komt doordat het relatief hoge gewicht niet strookt met het feit dat de camera grotendeels van plastic is. Al met al voelt hij (mede door het gewicht) wel solide aan en ligt hij goed in de hand. De grote lens zorgt ervoor dat je tijdens het fotograferen de camera goed stabiel kunt houden als je standaard je (linker)hand onder de lens houdt.

Design van de Panasonic FZ300

De welbekende Panasonic knoppen zijn goed verspreid over de body. Het menu werkt net als bij andere Panasonic modellen en ook op deze FZ300 zijn verschillende Fn-knoppen geplaatst die je naar eigen inzicht kunt programmeren. Als je hiermee voor het eerst aan de slag gaat, kan de grote hoeveelheid opties wat overweldigend overkomen, maar naarmate je er wat langer mee bezig bent kun je de camera helemaal naar je eigen hand zetten.

De specificaties van de Panasonic FZ300

In het segment van de super zoom camera’s kom je veelal hetzelfde soort specificaties tegen. Vaak een kleine sensor (in dit geval een 1/2.3 inch) gecombineerd met een flinke zoomlens (bij de Canon SX60 tot wel 65x!). Panasonic doet dit met de FZ200, FZ300 en FZ1000 iets anders. Ze bouwt een iets minder lange lens (24x bij de FZ300), maar dan wel van het type Leica F/2.8. En deze lichtsterkte maakt het leuk om mee te fotograferen, want je kunt ook bij weinig licht, op afstand vaak nog net die foto maken die je in je hoofd had.

Stof- en waterdichte behuizing

Panasonic heeft bij deze camera waarschijnlijk haar pijlen gericht op de fotograaf die vaak onderweg is en altijd foto’s wil maken, zonder daarbij al te veel rekening te hoeven houden met de omstandigheden. De camera is stof- en waterdicht en voelt robuust aan. Niet alleen heeft hij de body elementen van zijn grotere, robuuste broer (de GH4) meegekregen, je merkt ook dat alle klepjes en knoppen keurig zijn afgedicht om water en stof ellende te voorkomen.

Klepjes van de Panasonic FZ300

12,1 megapixel sensor

In deze FZ300 heeft Panasonic, naar onze mening, een te kleine sensor gezet. Met zijn 12MP, cropfactor van 5,6 en relatief kleine omvang (1/2.3” – 6,17mm x 4,55mm) levert hij gemiddelde foto’s af op een resolutie van 3000×4000 pixels. Dat is ook wel te verklaren: dezelfde sensor afmeting wordt in veel point-and-shoot camera’s ingebouwd en hij is maar een fractie groter dan bijvoorbeeld de sensor van een iPhone5 camera. Dynamiek en scherpte missen duidelijk als je de foto’s vergelijkt met bijvoorbeeld de Panasonic G7. Natuurlijk is dit geen eerlijke vergelijking, daar de sensor van de FZ300 maar een kwart in oppervlak is vergeleken met de sensor van de FZ1000 (1inch), welke weer 50% kleiner is dan de 4/3 sensor in de G7. Qua oppervlakte (en dus scherpte en scherptediepte) scheelt dit veel.

Panasonic FZ300 sensor

Groot voordeel is de zeer lichtsterke F/2.8 zoomlens van leica

Hij zat al op de FZ200 en ze hebben ‘m meegenomen naar zijn opvolger. De Leica DC Vario-Elmarit lens heeft een zoom range van 24x en heeft een 35mm equivalent bereik van 25-600mm. De F/2.8 lens is lichtsterk over de gehele zoomrange en zorgt voor voldoende lichtinval bij alle brandpuntsafstanden en diafragma instellingen.

De lens bestaat uit 14 elementen in 11 groepen en heeft 5 asferische elementen. Op de lens zit de bekende nano-surface coating, welke ervoor zorgt dat vervelende lensflares tot een minimum worden beperkt en voegt ook nog een beetje contrast toe. Het maximale diafragma is, zoals vaker aangegeven, F/2.8 en loopt maar tot F/8.0.

Normaal gesproken neemt de lichtsterkte af bij een zoomlens naarmate de brandpuntafstand groter wordt, maar bij de Panasonic FZ300 blijft hij over het gehele bereik F/2.8. Je begrijpt dat er dan ook een flinke “toeter” voor de camera verschijnt als je aan het zoomwieltje draait.

Zoomwieltje Panasonic FZ300

Op de lens zit aan de linkerkant een klein knopje verstopt waarmee je de macrostand kunt activeren. Het fotograferen van kleine objecten kan dan al met een scherpstelafstand van 1 cm(!). Dat kan mooie foto’s opleveren, zeker als je geïnteresseerd bent in deze tak van fotografie.

4K film- en fotofunctie ingebouwd

In de review van de Panasonic G7 hebben we al aandacht besteed aan de nieuwe 4K foto- en filmfunctie. Dezelfde technieken zijn opgenomen in deze FZ300 en geeft de mogelijkheid om in 4K 3840×2160 resolutie te filmen. De 4K burst mode die ervoor zorgt dat je 8MP JPEG foto’s uit een filmpje kunt kiezen, is ook opgenomen in de FZ300. In de review van de G7 camera kun je nalezen hoe deze functionaliteit precies werkt.

Snelheid en autofocus

De FZ300 heeft net als de FZ1000 de nieuwe DFD (Depth From Defocus) techniek gekregen. Deze techniek zorgt ervoor dat er op basis van de eigen kennis van de hardware, Panasonic kan voorspellen waar het focuspunt ligt. En dit zorgt er weer voor dat er heel snel scherp gesteld kan worden. Daarnaast heb je de beschikking over Low Light AF en Star Light AF.

Wat is DFD technologie?

Systeemcamera’s hebben, zoals een volwaardige SLR wel, geen prisma aan boord waardoor er op de sensor door middel van fase detectie scherp gesteld kan worden. In plaats hiervan gebruikt men Contrast detectie, waarbij de toonwaarden van het beeld een belangrijke rol spelen. Als een beeld scherp en dus in focus is, zullen de toonwaarden snel veranderen als de focus verlegd wordt. Als het beeld uit focus is en je draait aan de scherpstelring, zullen de waarden niet snel veranderen. Dit verschil gebruikt men in de Contrast-focus techniek om “op zoek” te gaan naar het scherpste punt. Je kunt je voorstellen dat dit een iteratief proces is en dus vrij traag kan zijn. Ondanks dat is Panasonic er al enige tijd geleden in geslaagd om dat erg snel te doen (min. 0.08s). En hier komt dat nu de DFD techniek bovenop.

In deze techniek gebruikt men de focus kennis van de eigen lenzen en bouwt daarmee een voorspelbaarheid in. Men weet wat de bokeh is en hoe deze verandert bij verschillende focuspunten en als het beeld dus uit focus is (en de toonwaarden niet veel veranderen) kan de DFD technologie toch voorspellen hoe ver het beeld uit focus is. Daardoor kan de focus meteen verplaatst worden naar het juiste punt (rode lijn hieronder) en gebruik men vanaf dat punt 1 of 2 maal de Contrast-detectie techniek (blauwe hobbels) om bij te stellen. Onderstaand figuur geeft weer wat het verschil is tussen de twee technieken.

DFD Autofocus systeem

En hoe weet de camera dan wat de afwijkingen zijn van de Panasonic lenzen? Dit zit allemaal in het geheugen ingebouwd van de camera. En als er nieuwe lenzen geproduceerd worden, dan hoeft de camera geen update te krijgen, want de kenmerken zitten dan in het interne geheugen van de lens en worden overgedragen aan de camera. Briljante oplossing toch?

Nu hebben we al kennis gemaakt met deze DFD techniek in de G7 camera die we eerder hebben gereviewed. In deze G7 werkte dat erg snel en accuraat. Dat kunnen we helaas niet zeggen van de Panasonic FZ300. Wij merken dat de autofocus, zeker als er niet zoveel contrast in het beeld zit, het soms wat moeilijk heeft. Het rode pictogrammetje, wat aangeeft dat er iets niet goed gaat, komt naar onze mening te vaak tevoorschijn. De nieuwe Venus Engine Image Processor zorgt gelukkig wel voor een snelle afhandeling van het gemaakte materiaal.

De snelste (mechanische) sluitertijd bedraag 1/4000s, wat zeker op een zonnige dag voorkomt dat je met een groot diafragma kunt fotograferen. De FZ300 heeft ook een elektronische sluiter die met zijn maximale snelheid van 1/16.000s ook gebruikt kan worden om geheel geluidloos te kunnen fotograferen.

Voor wie is deze FZ300 geschikt?

Dit soort bridge camera’s is bijzonder populair bij reizigers en wildlife fotografen. Door zijn snelle lens en groot zoombereik is het gemakkelijk om de dieren of de details van bijvoorbeeld een stad op de plaat vast te leggen. Tel daarbij op dat de FZ300 stof en waterdicht is, dan heb je meteen de ideale reisgenoot te pakken. Wij hebben de camera een ruime week gebruikt in allerlei omstandigheden: regen, nevel en zonneschijn en hij heeft zich prima gehouden. We merken wel dat je snel een “luie” fotograaf wordt met zoveel millimeters achter de zoom-knop, want lopen naar het onderwerp is er niet meer bij. Het nadeel hiervan is dat bij een grote brandpuntsafstand het beeld helemaal plat slaat en er weinig diepte meer in de foto zit. En doordat je vrij ver van het onderwerp af staat, gaat de luchtkwaliteit ook meespelen. Doordat er meer lucht tussen het toestel en het onderwerp zit, kan er ook meer vervuiling tussen zitten. Je krijgt dan vaak een “waas” te zien bij grote afstanden.

Panasonic FZ300 waas

Panasonic FZ300 grote afstand

Conclusie

Deze Panasonic FZ300 is uitermate geschikt voor reizende en ondernemende fotografen. Vooral zijn water- en stofdichtheid komen hierbij goed van pas. Panasonic heeft er goed aan gedaan om een aantal nieuwe features toe te voegen als opvolger van de FZ200. 4K foto- en filmfunctie wordt meer en meer gebruikt door fotografen om net dat ene shot op de plaat vast te kunnen leggen. De mooie 24x F/2.8 lens maakt fotograferen prettig onder alle lichtomstandigheden. Maar wij vinden het erg jammer dat Panasonic maar zo’n kleine sensor (1/2.3”) in de FZ300 heeft gestopt. Bij ISO400 begin je al ruis te zien en de scherpte en het dynamische bereik wat we van Panasonic gewend zijn, hebben we niet aangetroffen. Jammer van alle mogelijkheden als de zwakste schakel de sensor is.

Ons advies is dus om even door te sparen voor een FZ1000, want dan heb je een mooie 1” sensor. Maar dan kun je niet in de regen 4K filmen of fotograferen. Het is aan jou om de afweging te maken.

Voordelen

  • Nieuwste 4k foto- en filmfuncties
  • 24x zoom F/2.8 bereik
  • Mooie macro functie met scherpstellen vanaf 1 cm.

Nadelen

  • Kleine sensor
  • Snel veel ruis bij hogere ISO waarden
  • Mechanische sluiter maar tot maximaal 1/4.000s

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s? Wij hebben ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.

Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl

Bekijk actuele FZ300 prijs in de webshop

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera’s en lenzen aan het testen is, schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor o.a. Foka en Spiegelloos.nl.