Eerste indruk Sony Cyber-shot RX100IV: een genot om mee te fotograferen!

Sony rx100iv selfie

Ik heb nog niet eerder zoveel met een compactcamera gefotografeerd, maar als je deze mooie Sony Cyber-shot RX100IV in je tas hebt zitten dan komt hij vaak tevoorschijn. Dit kleine exemplaar met 4K filmen, een 1-inch sensor en een EVF is een genot om mee te fotograferen. Ik zal de komende weken een aantal “short-posts” publiceren met mijn hands-on ervaring bij deze camera. Vandaag de eerste uit de serie: mijn eerste indruk van deze supercompact.

Hij voelt zo lekker professioneel aan

De Sony Cyber-shot RX100IV lijkt op het eerste gezicht sterk op zijn voorganger (de RX100III), maar schijn bedriegt. De behuizing is dan wel hetzelfde en er is ook gebruik gemaakt van dezelfde Zeiss 8,8-25,7mm F1.8-F2.8 (24-70mm in 35mm equivalent lens), maar van binnen is hij grondig aangepakt. Achterop de camera op een klein randje staan 2 belangrijke woorden: “Exmor RS” en “4K”. De eerste slaat op de nieuwe, veel snellere sensor die deze vierde generatie camera gebruikt en het tweede slaat natuurlijk op 4K filmen. Ik zal later in andere posts in deze serie aandacht besteden aan deze 2 kenmerken.

Tekst gaat door onder de afbeelding

sony rx100iv bovenkant

Als je de Cyber-Shot uit de doos haalt, voel je aan het gewicht dat het hier om een kwaliteitscamera gaat. Klein van formaat, maar flink aan het gewicht. Het materiaal voelt zeer degelijk aan en de knoppen en de draairingen voelen stevig.

Het valt meteen op dat er een uitklap zoeker op zit met een aanpasbaar oculair en een enorme scherpte in de zoeker. Dit is werkelijk een genot om mee te fotograferen en hier staat de Sony dan ook bekend om.

De lens die is gemonteerd klapt soepel uit en heeft een normaal zoombereik van omgerekend 24 tot 70mm. Vooral zijn snelheid (f1.8-f2.8) en Zeiss kwaliteit spreken meteen aan en voorspellen dat er niet op het objectief is bezuinigd. Je kunt je afvragen waarom Sony niet een 10x, 20x of 40x zoom objectief op deze camera heeft gezet net als andere compactcamera’s (als de Panasonic TZ100). Mijn inschatting is dat Sony met de Cybershot RX100IV willen inzetten op de professionele fotograaf die een compact wil hebben die reageert en voelt als een systeemcamera of DSLR. Wie heeft er niet een Canon 24-70mm of Nikon 24-70mm objectief bij zijn DSLR? Dat is toch een prima range om mee te fotograferen?

De combinatie van het formaat en de mogelijkheden

Ik heb gemerkt dat het handig is om een supercompact naast je trouwe spiegelloze- of SLR werkpaard te hebben. Vooral de supercompact komt vaker tevoorschijn bij een familie uitje, of een spontane wandeling.

Tekst gaat door onder de afbeelding

sony rx100iv evf

Tijdens het fotograferen heb ik ook gemerkt dat de Viewfinder (0.39 type 1cm OLED) een mooie lichtopbrengst heeft en ik heb hem dan ook veel gebruikt. Een klein #irrotatiefactortje is dat je niet moet vergeten om iedere keer de EVF verder uit te klappen, want anders zie je helemaal niets. Ondanks dat de body redelijk klein is, ligt hij prima in de hand. De linkerhand voelt zich thuis bij de ring om de lens, welke je overigens kunt instellen op bijvoorbeeld diafragma of ISO.

De eerste foto’s die met de Sony Cyber-shot RX100IV zijn gemaakt zien er veelbelovend uit. Mede door de iets grotere sensor en de snellere lens kun je prima een mooie scherptediepte maken om je onderwerp wat meer te isoleren.

Tekst gaat door onder de afbeelding

sony rx100iv scherptediepte

Er zijn situaties waarbij een flinke camera niet gepast is, maar een compactcamera niet opvalt (bijvoorbeeld in een kerk, op straat of bij een verjaardag). Als je op dat moment de Sony Cyber-shot RX100IV bij je hebt weet je zeker dat je voldoende kwaliteit en mogelijkheid in handen hebt in een super compacte behuizing.

Het kan nu alleen nog maar aan jezelf liggen……

Nest stop: De sensor en snelheid van een hele grote jongen

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s die ik met de Sony Cyber-shot RX100IV heb gemaakt? Ik hebben ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.

Foto’s: Richard Dijkstra, Preview: Spiegelloos.nl

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera’s en lenzen aan het testen is, schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor o.a. Foka en Spiegelloos.nl.