First try: woningfotografie

sjors

Sjors van Os is een FOKA/Kamera Express ambassadeur, gedreven door nieuwsgierigheid en probeert het liefst zo veel mogelijk uit op het gebied van fotografie, hier gaan dan ook de blogposts “First Try” over. Door zijn opleiding Industrieel Product Ontwerp is het voor hem geen probleem op probleemoplossend te denken.

Inleiding

Fotograferen is te gek! Wat voor mij het leukst is, zijn de experimenten: niet precies weten hoe iets moet en probleemoplossend denken. Hier ben ik hoogstwaarschijnlijk niet de enige mee! Om die reden ga ik terugkerende stukken schrijven met voor mij een nieuw type fotografie. Hierbij vertel ik hoe ik mij voorbereid, hoe ik te werk ga tijdens de shoot, wat mijn conclusies zijn en of ik het nog een keer zou willen doen.

Woningfotografie

Voor mijn eerste ‘First Try’ artikel ga ik een woning fotograferen voor Funda. De desbetreffende klant heeft eerder in een e-mail tips & tricks gevraagd. Hierop heb ik eerlijk geantwoord dat ik nog nooit foto’s heb gemaakt voor op de website Funda, maar na kort onderzoek kon ik hem toch een aantal tips geven waar hij op moet letten voor het maken van de foto’s. Na een dag kreeg ik bericht terug van de klant met de vraag of ik het voor hem kon doen. Natuurlijk leek mij dit een hele leuke uitdaging en ging mij een stuk meer verdiepen in woning- en interieurfotografie.

Theorie: een korte samenvatting van waar ik op gelet heb

  • Fotografeer met een statief
  • Zorg dat je camera waterpas staat (zo voorkom je schuine, verticale lijnen)
  • Ooghoogte is niet altijd het beste uitgangspunt. Kijk op verschillende hoogtes en zoek de meest sprekende hoogte
  • Maak gebruik van een groothoeklens. Ik koos voor de Canon 16-35mm f/2.8.
  • Zet alle (mooie) verlichting in huis aan. Zo lijkt het huis meer te leven (let op je witbalans)
  • Fotografeer het juiste moment van de dag, zodat het buitenlicht minder fel, maar toch heel mooi is
  • Maak gebruik van een klein diafragma (bijvoorbeeld f/11), zodat je een groot scherpteveld hebt (ga niet te hoog, want dan wordt je foto uiteindelijk minder scherp)
  • Gebruik bij voorkeur een lage ISO-waarde
  • Laat de compositie voor zich spreken. Zet alles zo neer dat het goed en snel communiceert. Mensen kijken geen vijftien minuten naar een foto
  • Maak bij hoog contrast gebruik van bracketing, zodat je hier een HDR-foto van kan maken

Praktijk

De theorie heb ik natuurlijk zoveel mogelijk toegepast tijdens het maken van de foto’s. Echter is het in de praktijk altijd wel een ander verhaal! Wat mij opviel was dat je als huisfotograaf jezelf in de kleinste hoekjes moet stoppen. Je wilt natuurlijk dat elke kamer zo groot mogelijk lijkt, zonder dat het nep overkomt. Omdat mijn camera (Canon 5D mark II) geen tilt scherm heeft, sta je niet alleen in een hoekje, maar probeer je ook op de Live View van de camera te kijken. Kortom: je staat krom in een hoekje weggestopt! Ook viel mij op dat je niet altijd de verticale lijnen recht kunt houden. Je wilt bijvoorbeeld de badkamer fotograferen (kleine ruimte) en de bedoeling is dat je zoveel mogelijk laat zien in één foto. Als je de foto waterpas maakt, dan zie je weinig van de vloer, wc, bad etc. Hier heb ik er dus voor gekozen om de foto onder een hoek te maken, zodat de foto je van zoveel mogelijk informatie voorziet. Hieronder een aantal voorbeeldfoto’s:

b-de-groot-19

b-de-groot-15

Achteraf: conclusie

Ik ben zeer te spreken over deze opdracht. In de praktijk is het even zoeken naar wat het beste voor jou en de klant werkt, maar als je op bovenstaande punten let kom je al een heel eind. Wat ik de volgende keer anders zou doen, is een externe flitser meenemen, zodat je donkere gebieden wat bij kunt lichten. Tip: laat het huis lekker licht lijken. Liever iets te licht dan iets te donker!

PS: het prachtige huis staat nog te koop in Honselersdijk aan de Socratesstraat 17!

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.