Selfies or Selfish

header1

Foka ambassadeur Paul was in India en leerde over de (wan)orde van de selfie.

Voor de productie van een bedrijfsfilm was ik onlangs in Delhi, India. Dezelfde vraag die ik mezelf stel als ik op vakantie ga stel ik ook bij zo’n reis. Wat neem ik voor fotoapparatuur mee? Je hebt weinig tijd om uitgebreid iets te fotograferen, maar je komt wel in een nieuwe visueel aantrekkelijke omgeving. Een telefoon zou voldoende kunnen zijn als ik alleen selfies wil maken. Want dat lijkt toch de belangrijkste vorm van fotografie tegenwoordig. Best interessant om te zien hoe iedereen drukker bezig is met het fotograferen dan het bekijken. Toch besluit ik ook mijn Nikon D810 met 24-70 mm objectief mee te nemen.

foto1Selfisch
Eén dag voor mezelf in Delhi, het liefst zou ik de Taj Mahal gaan bekijken. Eén van de 7 moderne wereldwonderen. Weliswaar 3 uur rijden heen en nog eens 3 uur terug, maar ik ga er toch voor. Dat blijkt helemaal de moeite waard. Wat een wereldwonder is het. Het valt echter niet mee om zo’n drukbezochte attractie te fotograferen. Overal zie ik selfiesticks en smartphones in mijn beeld.

Iedereen wil natuurlijk een selfie met de Taj Mahal op de achtergrond. Ik ben daar geen uitzondering op. Ik wacht beleefd op mijn beurt, maar dat systeem werkt hier niet. Op deze manier krijg ik nooit mijn selfie. Ik moet echt de ruimte heel actief claimen en mensen opzij sturen, een beetje selfish dus. In plaats van de bekende eenarmige selfie laat ik iemand met mijn camera een  ‘normale’ selfish foto maken. Ik blijf dat toch mooier vinden dan een vervormde in vreemde houding gemaakte selfie. Zodra ik mijn ruimte weer afsta, gaat de strijd tussen de selfiemakers weer verder.

foto3

In India hebben ze nog een ander selfie fenomeen. Het was me al wel opgevallen dat ik op straat echt overal word aangestaard zonder enige gêne. Ja, ook als je terugkijkt blijven ze gewoon met open mond terug staren. Dat is al best ongemakkelijk maar er valt me nog iets op. Opvallend veel mensen maken selfies in mijn omgeving, en dat gebeurt wel heel omslachtig. Het wordt me al snel duidelijk dat het hun bedoeling is dat ik ook op hun selfie sta. Zodra ik dat door heb nodig ik ze uit voor een geposeerde foto. En dat vinden ze helemaal geweldig, alsof ik hun idool ben. Nee, ik heb écht nooit met India Idols meegedaan. In de Taj Mahal word ik aangesproken door twee jongens waarvan ik denk dat ze vragen of ik met hun telefoon een foto van ze wil maken. Natuurlijk wil ik dat wel. Maar het blijkt wederom dat ik op hun selfie moet, ieder apart. De Taj Mahal lijkt ze een stuk minder te boeien. Ik begin een klein beetje te begrijpen hoe beroemdheden zich moeten voelen

Sociale selfie?
Terug in het hotel heb ik even tijd om bij het zwembad te liggen. Er is verder niemand tot er een jong stel komt. Ze lopen rondjes rond het zwembad om op allerlei plaatsen een selfie te maken. Dit keer gelukkig zonder mij. Maar hier snap ik de selfie rage toch echt niet meer, 20 zwaar geposeerde selfies rondom een hotel zwembad. Die zullen vast wel populair zijn op de social media. Maar ik zie het nut van zoveel narcisme niet.

foto4

Tijdens mijn dagen op de filmset in Delhi blijkt ook daar het fenomeen selfies erg belangrijk te zijn. Met elke acteur en actrice op de selfie, van 6 tot 60 jaar oud, het maakt niets uit. Dan komt de vraag of ik op social media ge-tagt mag worden. Tja, waarom niet, hoor ik mezelf zeggen. Nou dat heb ik geweten, had ik nu maar heel selfish nee gezegd. Binnen no-time meer dan 30 vriendschapsverzoeken van Indiase mensen die ik nog nooit heb gezien. En allerlei kindsterren die me verzoeken om hun portfolio te bekijken voor werk. In een land met zoveel inwoners leer je toch een beetje selfish te zijn en promoot je jezelf met selfies. Wat een rare wereld eigenlijk.

Aan het einde van mijn laatste dag op de filmset in Delhi maken we uiteraard nog maar een groeps-selfie. Het kan nu geen kwaad meer. Ik denk dat ik maar een selfiestick ga kopen.

foto4

 

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.