Glamourfotografie voor beginners

glamourfotografie,modellen,modelfotografie,fashionfotografie,modellen,model,inspiratie,fotograaf,fotografie,specialisme

Op de covers van magazines en op reclameborden zie je foto’s van mooie modellen in prachtig gestylde photoshoots. Glamour, fashion en modellen zie je overal. De term glamourfotografie hoor je ook steeds vaker, maar wat is glamourfotografie nu eigenlijk?  In deze blog behandelt Foka Ambassadeur Ruja een aantal aspecten van glamourfotografie en geeft hij je een paar tips naar aanleiding van zijn eigen ervaring als glamourfotograaf.

Glamourfotografie voor beginners

Wat is glamourfotografie?

Glamourfotografie is van origine fotografie gebaseerd rond de sensualiteit van een model. In dit geval maakt het niet uit of het mannelijk of vrouwelijk is. Het zijn vaak foto’s met het halve, ¾ of hele lichaam op de foto als inhoud een ‘spannende tint’ heeft. De inhoud van de foto’s zijn vaak gewaagd, met als doel een vorm van spanning te creëren door middel van accessoires, poses of fashion items het lichaam te benadrukken. Het is bij een glamourfotoshoot niet de bedoeling dat edele delen zichtbaar zijn op de foto, het is de suggestie van naaktheid en het verbergen of accentueren wat de foto karakter geeft. Voor sommige is het vaak een intentie van beweging of houding die de foto afmaken.  Glamourfotografie gaat meer om de sensualiteit dan over seksualiteit, en naaktheid is daar geen verplichting bij: denk dan aan de glamour pin-ups. Deze blog biedt je een aantal pointers om je op weg te helpen. 

Raju Jasai | RajuJasai.com | RS-Art Photography |

Leer je camera kennen

Dit klinkt misschien heel raar maar of je in de studio of buiten bent, dan heb je een camera nodig die werkt. Zolang je de instellingen naar M, Tv of Av stand kan aanpassen (afhankelijk van je voorkeuren) en je ermee overweg kan, kom je al een heel eind. Belangrijker is dat je kennis hebt van de verhouding tussen je sluitertijd, ISO en diafragma.

Kies een geschikt objectief

Over het algemeen is een brandpuntafstand van 70mm tot 200mm het mooist voor portretten van mensen. Natuurlijk kan dit ook met een 300mm of zelfs een 400mm lens, maar dan moet je bijna naar de andere kant van de straat of wijk.  In de praktijk is 50mm tot 200mm aan te raden. Daar heb je een scala objectieven voor de full frame camera’s voor. Ikzelf gebruik voor mijn modellen-shoots voornamelijk de Canon EF 85mm F1.2 L USM II  en de Canon EF 70-200mm F2.8 L USM IS II. Bij deze objectieven is er sprake van een compressie van de achtergrond waardoor je model prominent los komt van de achtergrond. Dit stuurt het oog direct naar je onderwerp. In enkele gevallen, in krappe ruimtes, gebruik ik de Canon EF 24-70mm F2.8 L USM II of in het 50-70mm bereik van dit objectief.  Maar als een camera hebt met een kleinere sensor als 35mm is er sprake van een crop factor, afhankelijk van je sensor is er een vermenigvuldiging factor (zie Multiplier factors Wikipedia) toegekend. Dit betekent dat je de brandpuntafstand moet vermenigvuldigen met de vermenigvuldigingsfactor van je sensor om je uiteindelijke brandpunt te krijgen. Denk aan een Canon EF 50MM F/1.8 STM gemonteerd op een Canon 700D een uiteindelijk brandpuntafstand van 81mm zal hebben en aanzienlijk meer achtergrond compressie dan een 50mm. De reden dat juist wordt aangeraden om een langer brandpuntsafstand te hanteren, meestal groter dan 50mm is omdat bij een 50mm te dichtbij en bij kleinere brandpuntsafstand objectieven het model in de lengte, breedte of sferisch uit proporties wordt getrokken. 

Tekst gaat verder onder afbeeldingen. 

 Benader je modellen met beleid

In de oorspronkelijke vorm van glamourfotografie waren glamour pin-ups, bedekt naakt, en andere sensuele platen de kern. Dit is nu wat ruimer gevallen maar in de essentie is glamourfotografie altijd een tikkeltje ondeugend bedoeld geweest. Voor de vrouwelijke cliënten geeft deze vorm van fotografie een kans op een beter gevoel van wie ze zijn als persoon en als vrouw, zonder dat ze zich daardoor teveel openbaar bloot geven aan de buitenwereld. Het kan worden gezien als spannend en gewaagd, maar het doel is niet ordinair. Zowel mannen als vrouwen stellen zich als model in een kwetsbare positie. Hou daarom altijd wat afstand, zeker als ze (bedekt) naakt zijn, en praat op een rustige manier,  met een zachte toon. Dit werkt in mijn ervaring rustgevend. Mijn extra advies voor de mannelijke fotografen hierin is; als het om een vrouwelijk model of cliënt gaat, zorg dat er een vrouw aanwezig is om het model of cliënt te helpen of eventueel aanpassingen te maken. Dit voorkomt onnodige spanning bij het model, en voorkomt dat ze zich niet op haar gemak gaat voelen. Overigens hoeft glamour niet per sé (bedekt)naakt te zijn, het kan ook met kleding aan.

Plan & bespreek je shoot

Eventueel door middel van voorbeelden in de vorm van een moodboard, impressie boord of een collage van platen maak je bespreekbaar wat jij als fotograaf of als opdrachtgever wilt bereiken. Bespreek de grenzen van het model ruim van te voren zodat je beiden weer waar je aan begint en zodat de samenwerking soepel verloopt. Het is belangrijk dat je als fotograaf genoeg zelfvertrouwen hebt om de shoot te sturen. Soms schiet je een beeld en is het licht of de pose niet naar wens. Laat je niet gek maken en heb vertrouwen in jezelf om het licht of het model bij te passen. Geef duidelijk directie maar voorkom dat je opdrachten staat te geven of indirect eisen stelt. Het model weet immers niet direct wat jij ziet en hoe je dit wilt hebben. Op mijn shoots gebeurt dit op 3 manieren:

  • Vragen: “kan je kin een klein beetje naar beneden? Een beetje meer richting je schouders?
  • Mee doen: Kan je met je gezicht mn hand volgen… <draaien tot positie>
  • Spiegelen: ik doe het voor en leg de gedachte erachter uit. En zij spiegelt mij.

Wat altijd geldt is dat wanneer je werkt met modellen het heel belangrijk is om iemands privacy te respecteren. Ook is het belangrijk je afspraken ruim van te voren te maken zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.

Tekst gaat verder onder afbeelding. Raju Jasai | RajuJasai.com | RS-Art Photography |

Aan de slag met glamourfotografie

In de glamour fotografie draait het echter volledig om het model, het poseren en totaalbeeld. Je merkt al dat ik er vrij ruim over spreek, zonder ergens echt mijn vinger op te zetten. Dit komt omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. En zeker omdat de categorie glamour fotografie in vele vormen in ontwikkeling is. Waarbij er steeds meer soorten fotografie onder glamour wordt gekenmerkt. Ik ben er niet helemaal van mening of dat wel terecht is. Hoe dan ook, blijf proberen, blijf schieten en blijf bedenken hoe jij je volgende plaat kan verbeteren.

 

 

Foka Ambassadeur Raju Jaia is gespecialiseerd in het glamour- en bruiloftfotografie en heeft als motto voor zijn fotografie: simpel, excentriek, elegant, journalistiek, romantisch en natuurlijk.