Ik ga op reis en neem mee?

header

In de airco van je werk, kijk je alweer uit naar je volgende vakantie. Komt dit bekend voor? Voor je volgende vakantie heeft FOKA Ambassadeur Raju tips voor het inpakken van je tas als fotograaf!

Vlak voor het inpakken van mijn koffers betrap ik mezelf vaak op de vraag: ‘wat moet ik precies meenemen op vakantie?’ Ook tijdens mijn laatste reis vroeg ik mij dit weer af. En ik denk dat ik zeker niet de enige foto-enthousiast ben met deze vraag. Daarom geef ik in deze blog antwoord op de vraag wat handig is om in te pakken in verschillende omstandigheden.

De belangrijkste vragen voor je vakantie

Allereerst zijn er verschillende soorten reizen. Sommige mensen gaan op verre reizen, terwijl anderen wat dichter in de buurt, in de vorm van citytrips, campings of strandvakanties. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn;

  • Wat wil je precies fotograferen?
  • Wil je al je gear meenemen, i.v.m. sjouwen?

Uit ervaring kan ik zeggen dat je je heel snel een pakezel kunt voelen wanneer je op reis gaat met al je gear. Zeker wanneer je moet lopen of fietsen, maar ook met de auto is het niet handig om voor kleine stukken zware apparatuur mee te nemen. Dit, omdat je je waardevolle fotoapparatuur niet zomaar onbeheerd achter kunt laten. Als je een systeemcamera zonder spiegel bezit is de keuze al een stuk makkelijker. Het is niet erg als je enkel beschikt over een DSLR, maar dan zul je wel keuzes op het gebied van gewicht en wensen moeten maken.

Ook als je niet op reis gaat als een met 2 of 3 spiegelreflex bodies en een arsenaal aan objectieven dan is het aangeraden een stevige tas in bezit te hebben. Mijn favoriete reistas is de ThinkTank Retrospective 20, waarbij ik maximaal 3 objectieven kan meenemen en ook direct toegang heb tot mijn camera. Velen overwegen ook een rugtas mee te nemen. In dit geval zou ik een converteerbare trolley te overwegen aangezien deze 2 functies heeft. Zowel rugtas als trolley zodat je het kan mee sleuren voor de wat toegankelijkere of meer fotomomenten. Het nadeel van enkel een rugtas voor mij is dat de tas op je rug zit. Dit is makkelijk als je bijvoorbeeld gaat wandelen, langlaufen of een (lange) fietstocht gaat maken. Een rugzak kan ook handig zijn bij doelen als landschapsfotografie, waarbij je rustig op je gemak je compositie kan opbouwen en bepalen. Wanneer een rugzak niet handig is, is als je een actiemoment wil fotograferen. Wanneer je je camera te pakken hebt, is het moment vaak al voorbij. Zonde.

Er wordt weleens gezegd dat de beste camera de camera die je bij je hebt is. Hoewel dat waar is, kan het toch de nodige problemen opleveren. Daarom plan graag wat te voren. Als ik op vakantie ga dan ga ik met een aantal doelen die ik zeker wil vastleggen: familie en gezelschapfoto’s, landschapsfoto’s, straatfotografie en architectuur.

Wat je minimaal nodig hebt op reis 

voor landschapsfotografie en familieportretten is het handig om een groothoek tot algeheel bruikbare lens mee te nemen. Dit hoeft niet per se een professionele lens te zijn, maar van alles (zolang je maar weet waar de technische beperkingen liggen). Ik gebruik bijvoorbeeld geen objectieven met een variabel diafragma. Dit houdt in dat het diafragma dichtgedrukt wordt door de lens naarmate je zoomt, denk dan aan bijvoorbeeld de Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 kitlens van Canon. Op 35mm kan deze een diafragma aan van f3,5 en zodra je zoomt dan zal deze automatisch dichtgedrukt worden. Dit kan goed werken overdag, maar in de avond brengt dit de nodige complicaties met zich mee. Voor straatfotografie is een bereik van 35mm en 50mm het best aangeraden omdat op dit bereik het beeld niet verstoord wordt. Dit kan onder andere in de vorm van een 50mm prime zijn. En ook dit hoeft niet de duurste variant te zijn. De Canon EF 80mm F1.8 STM zou prima kunnen voldoen. Deze is lichtgewicht en is toch erg lichtsterk.

Met een redelijke groothoek =< 35mm brandpuntsafstand kun je al landschappen of cityscapes composeren. En met =>35mm kan je straatfotografie en mensen goed fotograferen. Als je de mogelijkheid hebt om 1 lens mee te nemen zou een bereik van 24-70mm, 28-70mm, 24-105mm vrij ideaal zijn. Toevallig vallen alle Canon L-lenzen op dit bereik, maar ook daar heb je alternatieven voor. Ook een nifty-fifty of de plastic fantastic vindt altijd wel een plekje in mijn tas. Deze zijn handig voor situaties met een hogere lichtsterkte, waarbij je toch net dat beetje extra uit je foto’s wil halen.

Voor mij betekende dit afgelopen vakantie dat ik een oude Canon 28-70mm L lens mee had met een bereik van f2.8 naast mijn Canon 5D Mark II, een kleine Canon 50mm F1.8 II. Ik ging in dit geval naar Suriname en Mallorca waarbij ik niet met te waardevolle spullen over straat wilde lopen en toch landschap foto’s en detail foto’s wilde vastleggen. Eventueel kun je ook een monopod of een kleine tripod statief meenemen. Ik probeer apparatuur mee te nemen waarmee ik voornamelijk cityscapes, landschappen, architectuur  en af en toe straatportretten kan fotograferen. Ik heb een brede interesse in fotografie en vanuit een professioneel standpunt probeer ik me dan ook daarin te ontwikkelen.

Raju Jasai | RajuJasai.com | RS-Art Photography -

Raju Jasai | RajuJasai.com | RS-Art Photography –

Onmisbare tips voor het inpakken voor je vakantie! 

  • Neem je kostbare camera’s en objectieven mee op reis? Check dan goed bij je reisverzekering of camera’s en objectieven meeverzekerd. Wanneer dit niet het geval is, is het aan te raden een extra reisverzekering af te sluiten, waarbij je expliciet je camera’s en objectieven verzekert.
  • Maak een kopie van je bonnen en neem deze mee op reis. Dit is handig, omdat je zo kunt aantonen dat objectieven/ camera’s van jou zijn en dat je de apparatuur reeds in je bezit had.

De blog ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ is geschreven voor mensen die niet teveel gewicht mee willen nemen op hun vakantie en die met een goede minimum toch een hoop kunnen doen. Inmiddels ben je bekend met je eigen gear. Je weet wat je in huis hebt en wat je daarmee kan. Handig is om van te voren te bepalen wat je wilt fotograferen. Wanneer je dit eenmaal hebt bepaald kun je je apparatuur daarop aanpassen. Maar: houdt rekening met de omstandigheden en neem niet te zware of kostbare fotoapparatuur mee, zodat je zorgeloos van je vakantie kunt genieten. Het meenemen van een goede tas en het afsluiten van de juiste verzekering dragen hier zeker aan bij.

Meer weten voor je op vakantie gaat? Bekijk dan ook de drie camera’s die je meeneemt onder water, en 9x onmisbaar op vakantie!

 

Foka Ambassadeur Raju Jaia is gespecialiseerd in het glamour- en bruiloftfotografie en heeft als motto voor zijn fotografie: simpel, excentriek, elegant, journalistiek, romantisch en natuurlijk.