Van kleine poezen in de huiskamer, naar grote poezen in de dierentuin!

header

Toen FOKA Ambassadeurs de kans kregen deel te nemen aan een workshop dierenfotografie, wist Nynke meteen dat die klus voor haar was! Dit zijn haar bevindingen:

Toen aan de FOKA ambassadeurs gevraagd werd wie er graag wilde deelnemen aan de Kamera Express workshop Dierentuinfotografie door Rob Doolaard, zat ik gelijk met mijn vinger omhoog. Voor wie bekend is met mijn werk zal dat geen verrassing zijn, want ik ben nu eenmaal gek op dieren en heb een zwak voor katten. Binnen mijn eigen werk leg ik huisdieren vast in studio settings, dus naast liefde voor dierlijke modellen was de dierentuin als omgeving wel een flink eind buiten mijn comfort zone.

_p9a4256-bewerkt
Als ik terugdenk aan de dag krijg ik allereerst een grote grijns op mijn gezicht. Het enthousiasme en het charisma van Rob Doolaard hebben een onvergetelijke indruk gemaakt. Vanaf het moment van aankomst en de introductie over zijn start met fotografie en zijn belevenissen in zijn werk, hangt de groep aan zijn lippen. Alleen met grappige verhalen zou Rob een hele dag kunnen vullen. Maar daar kwamen we natuurlijk niet voor, dus na een bakkie koffie gingen we op pad. Eerste stop: het binnenverblijf van de gorilla’s. Een uitdaging qua belichting, aangezien er diverse soorten licht aanwezig zijn en je ook nog eens te maken hebt met glas waar je niet dicht tegen aan mag staan. Dit resulteert op de meeste plaatsen in foto’s met hinderlijke reflecties. Rob vertelt in detail hoe hij te werk gaat en geeft handige tips over hoe je met een simpele truc bewegingsonscherpte van je camera kunt voorkomen. Kleine tegenvaller: er waren binnen maar weinig gorilla’s te bekennen. Heel slim van ze met het prachtige weer, dus hebben we hun voorbeeld maar gevolgd en de aapjes opgezocht in hun verblijf buiten. Na een korte stop om wat te eten en te drinken, vervolgde onze tocht zich langs de vosmangoesten die ons trakteerden op een heus gevecht om prooi en totaal niet onder de indruk waren van de rij paparazzi die vanuit verschillende hoeken en ooghoogtes dit schouwspel wilde vastleggen.

1500_1

Naast tips en trucs over hoe dieren in de dierentuin vast te leggen, wist Rob ook heel veel achtergrond informatie te vertellen over Blijdorp zelf en mochten we tijdens ons bezoek aan het Oceanium achter de schermen kijken. In het Oceanium zelf liet Rob zien hoe hij daar de vissen fotografeert. Nu mag Rob natuurlijk meer dan de gewone bezoeker, want ondanks dat het niet is toegestaan, kan fotograferen alleen met flits. Mijn 5D mark III beschikt niet over een interne flitser, dus heb ik dit onderdeel helaas niet kunnen uitproberen. Met het Oceanium kwam aan de workshop ook een einde. Niet iedereen ging gelijk naar huis, want de deelnemers onderling en Rob zelf hadden genoeg gespreksstof om nog even gezellig over de dag na te praten. Ik kan met een gerust hart stellen dat het werken met daglicht in wisselende omstandigheden mijn grootste leerpunt was. Als studiofotograaf pas ik mijn licht aan aan de gewenste instellingen, bij daglicht werkt dat andersom. Zeker aan het begin van de workshop vergat ik dat door mijn enthousiasme nog wel eens aan te passen.

_p9a4453-bewerkt

Ook wat betreft de ‘modellen’ was het flink schakelen weinig tot geen controle te hebben over de dieren. Bij huisdieren werk ik het liefst zo dicht mogelijk op ze om contact te kunnen maken. Bij dierentuindieren (die toch op een fiks grotere afstand zitten) is het een heel ander verhaal om daar ‘contact’ mee te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over opgedane kennis over hoe door de diverse afschermingen (glas, hekwerk etc.) heen te fotograferen om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving vast te leggen. Al met al een flinke les in het loslaten van waar ik in de studio controle over heb. Lastig, maar daarom ook heel leuk en zeer zeker niet mijn laatste keer!

In mijn studio gebruik ik doorgaans vrij korte prime lenzen. Aangezien je daar niet ver mee komt als je op 10 meter afstand een tijger vast wilt leggen, kreeg ik voor deze gelegenheid een zoomlens van Kamera Express mee. Ook een leermomentje was dat je die het beste ver van te voren kunt reserveren. De lens die ik graag had willen testen was helaas al door iemand anders gereserveerd. Maar voor een eerste kennismaking met dit soort fotografie was de Canon 70-200 4.0 met een 1.4x Extender zeker niet verkeerd. Zeker voor een workshop kan ik hem aanbevelen, al was het maar vanwege het gewicht ten opzichte van de nieuwste 2.8 USM II versie. Toch zou ik, als ik morgen de Lotto win, gaan voor de 2.8. Alleen de lichtgevoeligheid al zal gegarandeerd zorgen voor nog mooiere plaatjes.

_p9a4589-bewerkt

Missend element in de dag waren voor mij de katachtigen. Reden genoeg om na de workshop de resterende tijd van de dag te gebruiken om met al het geleerde aan de slag te gaan bij wat meer dieren en waar je als kattenfotograaf en finalist voor het Beestieboys’

Poezenvrouwtje van Nederland niet zonder thuis kan komen: de grote ‘poesjes’!

1500_2

De geplaatste foto’s bij dit verslag zijn uiteraard gemaakt tijdens de workshop, meer gemaakt werk van deze dag kun je hier bekijken

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.