De perfecte rugtas, zo gevonden!

header_2

Zelf op zoek naar een rugtas maar zie je door de bomen het bos niet meer? Foka Ambassadeur Edwin geeft je tips en advies zodat je jouw perfecte tas kan kopen.

Er zijn verschillende type tassen om je gear mee te kunnen nemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Deze blog zal zich richten op de keus voor een rugtas. Rugzakken sluiten perfect aan bij de nog altijd toenemende belangstelling voor natuur en outdoor fotografie.”Een rugtas heeft in vergelijking met mijn rolkoffer maar beperkte opbergruimte. Je zou denken dat dit een nadeel is maar niets is minder waar. Omdat je relatief weinig spullen mee kunt nemen, moet je van tevoren keuzes maken. Juist die keuzes houden je scherp bij het fotograferen!” aldus Edwin.

Rugtassen zijn ideaal wanneer een fotograaf langere tijd gaat wandelen, reizen of zelfs fietsen. Ook bij straatfotografie zijn fotorugzakken fantastisch omdat ze in drukke menigtes of openbaar vervoer niet hinderen en aanzienlijk meer vrijheid bieden dan andere tassen. Merken als Lowepro en Think Tank haken hier op in via smalle varianten van lichtgewicht materialen. Populair zijn ook de slingbags van o.a. Lowepro en Think Tank die qua comfort en toegankelijkheid tussen rugzak en schoudertas vallen. Dankzij een diagonale band in plaats van twee verticale kan de tas makkelijk onder de arm door geschoven worden. Zo kun je snel bij de inhoud van de tas zonder hem af te hoeven doen. Andere tassen als van Petrol en series als de Think Tank Airport, en Lowepro Pro Runner, Vertex of Pro Trekker zijn breder en meer allround met soms extra vakken voor flinke notebooks. Het maken van videoreportages wordt bij o.a. Lowepro Video Fastpacks nog vergemakkelijkt door kabelgeleiders en bevestiging voor schouderstatief of rig.

Ik heb de afgelopen jaren een aantal tassen gehad waar ik persoonlijk niet lekker mee kon werken. Na 3 verschillende soorten, van slingbag tot schoudertas ben ik naar volle tevredenheid blijven hangen bij een rugtas. Maar zelfs als je je beperkt tot rugtassen is de keuze nog enorm.” Gebaseerd op zijn zoektocht naar de perfecte tas en FOKA’s jarenlang verkoopervaring zijn dit de punten waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe tas. 

  • Waar ga je wat doen met welke spullen en hoe kom je daar?

Door deze vraag te beantwoorden kun je meteen aan de slag met de keuze van je tas. Iemand die met het vliegtuig een stedentrip gaat doen heeft een heel andere tas nodig dan de straatfotograaf die zijn statief wil meenemen. Maak voor jezelf een lijstje van de spullen die je mee wil nemen (inclusief accessoires) en bedenk je hoe je de tas gaat vervoeren.

  • Zelf in te delen

Het grote voordeel van fototassen in tegenstelling tot normale tassen is de mogelijkheid om je spullen te beschermen met passende foamverdelers. Afhankelijk van jouw wensen kun je ze perfect aanpassen dankzij de flexibele stukken en klittenband. Edwin: “Voor mij is het belangrijk dat mijn spullen onbeschadigd mee op pad kunnen. Met goede verdelers zijn mijn spullen perfect ingedeeld en veilig omringd door foam.” 

  • Gewatteerde banden en straps

Hoe zwaarder je gear, hoe belangrijker het gemak van het dragen wordt. Gelukkig zijn veel cameratassen uitgevoerd met foam in de rug en in de banden. Ook zijn veel tassen nog comfortabeler dankzij extra riemen over de borst of buik, zoals bij de populaire Lowepro Flipside 400 AW. De beste manier om erachter te komen of een tas comfortabel is, is om deze te passen met je gear er in. “Omdat ik zelf een paar keer een verkeerde keuze heb gemaakt qua tas, heb ik bij de aanschaf van mijn huidige tas mijn eigen foto spullen mee naar de winkel genomen. Net als met kleding merk je door te passen pas echt of iets goed zit. De verkoper kan je op deze manier ook nog eens beter adviseren.” aldus Edwin. 

  • Ruimte voor je accessoires

Let erop hoeveel extra vakken in de tas zijn verwerkt. Deze extra vakken zijn handig voor pennen, een boekje, cardreader of andere kleine accessoires. Ga je lang op reis en wil je extra accu’s meenemen of heb je juist behoefte aan ruimte voor een statief? Voor elke wens is een perfecte indeling te bedenken. Als je na het fotograferen direct je foto’s wil bewerken is het aan te raden om een tas te kiezen met ruimte voor een laptop, zoals de Tenba Photo/Laptop Daypack

  • Waterafstotend

“Bij mijn ideale tas zijn de ritsen zijn water- en stofafstotend getaped. Zo kan er nooit regen de tas inlopen.” Werk je veel in de natuur of op straat? Houdt de specificaties over water goed in de gaten. Voor bijna elke tas kun je kiezen voor een regenhoes om je spullen droog te houden, en bij veel tassen in deze zelfs meegeleverd. Als je een regenhoes teveel gedoe vindt kun je bij FOKA kiezen uit een ruim assortiment waterafstotende tassen, zoals bij de Lowepro Dryzone Rover.

Ook handig: 

  • Met beveiligde banden voorkom je dat je tas gestolen wordt wanneer iemand je banden probeert door te snijden. 
  • Let erop dat grote logo’s van bekende cameramerken kunnen uitnodigen tot diefstal. Een cameratas die er uitziet als een normale rugzak zal minder opvallen. Tassen van Lowepro en Think Tank vallen minder op!
  • Wanneer je je gear meeneemt op reis met je vliegtuig is het belangrijk dat je tas niet te groot is. De Think Tank Airport Essentials voldoet aan alle eisen die een vliegtuigmaatschappij aan je bagage kan stellen.

Welke tips mis jij nog? Laat je horen op Facebook! 

DryZone_BP_1982_RGB

Foka Ambassadeur Renier Izeboud is gespecialiseerd in portretten maar is ook regelmatig in de studio te vinden.