Samsung en Amazon onthullen HDR10+, concurrentie voor Dolby Vision

HDR10-861bc473f4814f2767484928bdac4d71b550ad79

Sinds de komst van high dynamic range is er met name strijd tussen twee standaarden; HDR10 en Dolby Vision. Qua mogelijkheden en kwaliteit wint Dolby Vision deze strijd, maar de ontwikkeling van HDR10 staat niet stil. Samsung en Amazon hebben vandaag de volgende generatie van de standaard onthuld; HDR10+.

Wat is HDR10+?

Samsung en Amazon hebben met HDR10+ een verbeterde versie van de HDR10-standaard gepresenteerd. Deze open standaard moet de concurrentie met Dolby Vision aangaan, en komt op een aantal vlakken zeker in de buurt. Net als Dolby Vision maakt HDR10+ gebruik van dynamische metadata, in tegenstelling tot de statische data in HDR10. Dit houdt in dat de filmmakers per scene of per frame de helderheid (intensiteit van high dynamic range) bepaald kan worden. Bij het gebruik van één set data voor een hele film kun je scenes tegenkomen die niet helemaal verschijnen zoals ze bedoeld zijn, bijvoorbeeld een te donkere scene waarbij de details ontbreken.

De data voor het HDR-signaal moet reeds in de content aanwezig zijn voordat de tv het kan decoderen. Samsung is hierom ook een samenwerking met Colorfront aangegaan. Dit bedrijf zorgt ervoor dat HDR10+ als standaard…

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.

Lees meer en reageer: www.homecinemamagazine.nl