Sony Cyber-shot RX100IV: de sensor en snelheid van een hele grote jongen

 

 

Ik zal maar meteen het meest bijzondere element van deze hot-shot benoemen en dat is zijn nieuwe en ultramoderne stacked CMOS sensor. Deze sensor zorgt niet meteen voor betere foto’s, maar wel voor betere video mogelijkheden door zijn andere opbouw van de sensor en veel hogere snelheden. Ik zal proberen het kort uit te leggen in deze post.

Heb je de eerste post over mijn eerste indruk van deze supercompact gelezen? Dit is je kans om dat alsnog te doen.

De oude en de nieuwe sensors

Sony heeft in deze camera de nieuwe 20,1MP 1-inch Exmor stacked sensor gestoken. Maar wat is er nu zo nieuw aan dan?

Bij normal sensors (Exmor CMOS sensors) zitten de pixeldiodes en circuits op hetzelfde bord. Pixeldiodes vangen daadwerkelijk het licht op en de circuits transporteren de informatie naar de processor. In het plaatje hieronder kun je goed zien dat ze allebei op hetzelfde bord zitten. De blauwe lijn geeft aan dat de informatie van het opgevang licht meteen naar de image processor (het centrale hart) wordt gestuurd.

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.