Sportfotografie voor beginners

header

Snelle bewegingen, onverwachte wendingen en hoog oplopende emotie’s: sportfotografie is een uitdagende tak van sport. Hoe kun je je als beginner snel thuis maken in deze wereld? Wanneer je begint met het lezen van deze tips ben je al aardig op weg!

Voorbereiding is alles bij sportfotografie

Vaak kun je van te voren al een hoop plannen. Wat is de route van de tour? Welke voetballers tonen veel emotie? Hoe meer je kan anticiperen op een situatie, hoe meer aandacht je kan besteden aan je positie, framing van je foto en je instellingen. Je kan in sommige sportsituaties zelfs al scherpstellen om enkel te hoeven klikken op het juiste moment, bijvoorbeeld op een parcours. 

Sportfotografie is emotie

Sportfotografie is -met enkele uitzonderingen zoals racefotografie- bij uitstek geschikt om emoties vast te leggen. Als je net begint met sportfotografie is het aan te raden om voor jezelf een thema te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een verhaal vastleggen, of juist een emotie benadrukken? Door op deze manier te werken geef je jezelf iets meer sturing.

volleyball-90896_960_720

Experimenteer met sluitertijd en beweging

Bewegende onderwerpen zijn een uitdaging om goed om de foto te krijgen. Je kan hier verschillend mee omgaan. Met korte sluitertijden ‘bevries’ je je onderwerp voor prachtige actieshots. Maar met langere sluitertijden leg je bewegingen en dynamische omgevingen vast. Wanneer je je camera meebeweegt met dezelfde snelheid als je onderwerp en kiest voor continu-opnames (burst-modus), krijg je prachtige achtergronden. Elke sport, en zelfs elke situatie, geeft zijn eigen mogelijkheden om creatief om te gaan met sluitertijd. Blijf dus experimenteren!

Denk na over je gear 

Er zijn een aantal factoren specifiek belangrijk voor sportfotografie:

  • Diafragma.Afhankelijk van de sport die je wil vastleggen moet je goed letten op de lichtgevoeligheid van je objectief. Flitsen is not done in de sportfotografie maar een sporthal heeft zelden fotogenieke verlichting. Met een lichtsterk objectief geef je jezelf meer mogelijkheden in deze beperkte situatie.
  • Autofocus. Snelle bewegingen vragen een snelle autofocus voor scherpe opnamen ongeacht hoe snel je onderwerp zich beweegt.
  • ISO. De lichtgevoeligheid van de sensor van je camera bepaald in grote mate ook hoe snel je je sluitertijd kan zetten en dus je onderwerp kan bevriezen.
  • Sluitertijd. De belangrijkste parameter in sportfotografie. Ga je voor ‘bevriezing’ of ga je er toch voor om de beweging ook in je foto weer te geven?

Speciaal voor de Rotterdamse marathon zijn er deze week interessante aanbiedingen bij Foka:
Canon EOS 7D + 70-200mm f/2.8 IS USM II: Ranzendsnelle AF en sluiter gecombineerd met razendsnel gestabiliseerd objectief.
Canon 100mm f/2.8L IS USM: Je eerste stap naar professionele resultaten met dit gestabiliseerde 100mm objectief.
Nikon 70-200mm f/2.8G ED VR II: Topkwaliteit gestabiliseerd tele objectief met veel lichtsterkte.
Nikon 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR: Nóg verder inzoomen met dit gestabiliseerde tele-objectief.

Bekijk hier meer sportief voordeel!

sportfotograaf,sportfotografie,tips,cursus,workshop,inspiratie,voetbal,volleyball,atletiek

Acht snelle tips voor sportfotografie: 

– Let op je achtergrond. Een sporthal of parkeerplaats zal een grote afleiding zijn op je onderwerp. Een volle tribune daarentegen kan direct de sfeer van de situatie overbrengen.
– Kies je onderwerp. Foto’s zijn sterker wanneer ze zich concentreren op één onderwerp, zoals een gevecht om de bal of de emotie na de winst. Focus je op dat moment, in plaats van meerdere mensen vast te leggen.
–  Matig het terugkijken van foto’s. Het terugkijken van je foto’s kost niet alleen focus en tijd, maar ook batterij. Check regelmatig je instellingen maar houdt je focus bij het spel.
– Zoom niet teveel in. Een afgesneden hand of stuk been kan je compositie minder sterk maken. Zoom voldoende uit om de gehele actie vast te leggen.
– Let op de details. Rondspringend haar, expressieve gezichten of felgekleurde kleding zijn kleine details die je foto groots kunnen beïnvloeden.
– Speel met perspectief. Een foto van onder genomen geeft een andere perspectief dan eentje van hogerop. Met een lager perspectief maak je iemand groter en indrukwekkender op de foto.
– Kijk ook naar het publiek. Door een grote variëteit aan emoties is het publiek een zeer fotogeniek onderwerp.
– Gebruik burst. Maak gebruik van continu-opnames (burst) om de kans te vergroten dat het perfecte shot tussen jouw opnames zit.

kijk ook eens naar je publiek

Onmisbaar in je tas: 

Onmisbaar voor elke sportfotograaf zijn extra batterijen, een snelle (!) geheugenkaart en een goede tas. Speciaal voor de sportweek gelden er leuke aanbiedingen in onze webshop:

Voor alle aanbiedingen geldt: zolang de voorraad strekt.

Tot slot: test jezelf

Beter worden in fotografie lukt maar door één ding: doen. Ga op pad met je camera, wees kritisch op je eigen werk en houd bovenstaande tips in je achterhoofd. Test jezelf: welke van gegeven tips zou jij toepassen op onderstaande foto’s?

Bekijk hier alle marathon aanbiedingen van Foka. Mis jij nog tips in dit blog? Laat je horen op Facebook!

Alle gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van de website Pixabay en hebben de kenmerken: Vrij voor commercieel gebruik, Geen attributie noodzakelijk.

Foka Superstore is al sinds 1924 dé foto-specialist van Nederland, gevestigd in Rotterdam. We bieden een uitgebreid assortiment fotocamera’s, videocamera’s, televisies & audio apparatuur via www.foka.nl en middels onze 1000m2 grote Superstore in Kralingen.