Veilig je foto’s opslaan, hoe doe je dat?

veilig foto's opslaan harddisk

Foka Ambassadeur Richard Dijkstra geeft je 4 ultieme tips om je foto’s veilig op te slaan. Foto’s maak je niet voor niets. Of het voor een opdracht is of voor privégebruik; je wilt te allen tijden voorkomen dat je je kostbaarheden verliest. Nadenken over je opslag van je foto’s en het maken van een goede back-up is essentieel voor een goede nachtrust. Hoe vaak lees je immers niet op internet dat iemand een deel van zijn archief is verloren door een gecrashte harddisk of PC? In deze post een helder voorbeeld van een handige én eenvoudige methode om je kostbaarheden zeker te stellen en te houden. Hoe kun je eenvoudig en veilig je foto’s opslaan?

Vier ultieme tips om veilig je foto’s op te slaan
Om maar meteen met de deur in huis te vallen volgen hier vier ultieme tips om je foto’s te allen tijden veilig op te slaan:

  1. Maak gebruik van de 3-2-1 regel (hieronder nader uitgelegd)
  2. Maak voor jezelf een waterdicht systeem en houdt je daar vervolgens ook aan. Niets is zo funest als verschillende systemen te onderhouden voor verschillende groepen van foto’s. Sla je foto’s zoveel als mogelijk op op een plek en maak daar de backups van.
  3. Maak automatisch een back-up! Iedereen weet dat een handmatig actie er echt wel een keer bij in schiet, of dat je het handmatig maken van een back-up toch maar weer even uitstelt, omdat je andere zaken aan je hoofd hebt. Het is jammer om bij een crash van een harddisk er achter te komen dat de laatste back-up van een jaar oud is.
  4. Test ook daadwerkelijk eens in de zoveel tijd je back-up. Probeer eens een aantal foto’s van een bepaalde shoot terug te zetten naar bijvoorbeeld je desktop. Een back-up maken is leuk, maar als je niets terug kunt zetten heb je er helemaal niets aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding.foto's opslaan computer]

De 3-2-1 regel eenvoudig uitgelegd
Voor het veiligstellen van bestanden geldt al sinds jaar en dag de 3-2-1 regel. Deze houdt in:
Je moet 3 kopieën hebben van bestanden die belangrijk voor je zijn. Deze sla je op op 2 verschillende media, waarvan je er 1 buiten de deur bewaart.

Makkelijke regel toch? Dat blijkt vaak wel tegen te vallen, want ga nu voor jezelf eens na of je voldoet aan deze regel? Twee verschillende media wil nog wel lukken. In mijn omgeving zie ik mensen vaak een kopie maken van hun belangrijke data op bijvoorbeeld één externe USB schijf. Maar soms lukt dat ook helemaal niet als je geen kopieën of back-ups maakt en vertrouwt op die ene locatie zoals bijvoorbeeld je iPhone of je geheugenkaartje. Laat staan de regel voor het bewaren van één exemplaar buiten de deur. Heb jij iets buiten de deur liggen? Maak jij kopieën van je hard disks? Laten we hopen dat er niets gebeurt met je huis, maar wil jij het risico lopen om al je documenten, foto’s en video’s ook nog eens te verliezen na het rampzalig afbranden van je huis?

De verschillende levensfasen van een foto
Het allerbelangrijkste voor een fotograaf is uiteraard zijn foto. Tegenwoordig is dat niets meer en niets minder dan een file op een geheugenkaart die in de camera zit. En als je net dat ene moment vastlegt op de gevoelige plaat, dan wil je die niet verliezen. Maar realiseer je dat als je de foto maakt je nog maar één exemplaar hebt. In een latere post zal ik uitgebreid mijn eigen workflow systeem nader toelichten en hierbij ook een paar tips geven uit mijn eigen ervaring.

Tekst gaat verder onder afbeelding. foto's opslaan landschap

Eenmaal thuis aangekomen is het zaak om je foto zo snel als mogelijk in je opslag systeem te importeren. Als je hier niet op wilt wachten kun je natuurlijk je geheugenkaartje onderweg inlezen in bijvoorbeeld je laptop, aangevuld met een externe hard disk. Dan heb je al meteen twee exemplaren te pakken. Ik gooi zelf nooit de foto’s van de geheugenkaart weg voordat ze natuurlijk zijn geïmporteerd in mijn systeem en er al een eerste backup van gemaakt is. Je moet namelijk altijd de 3-2-1 regel in het achterhoofd houden.

Foto’s opslaan met Crashplan software
Er is hoop. Op internet zijn er talloze software oplossingen te vinden die je helpen om de 3-2-1 regel gemakkelijk te hanteren. Ik gebruik zelf al enige tijd de oplossing van Crashplan op al mijn locaties waar bestanden opgeslagen staan. Zowel een PC, laptop als een NAS. Zorg ervoor dat je dit samen doet met een familielid of een vriend en je bent verzekerd van een back-up locatie buiten de deur.

Enkele voordelen van deze software oplossing:

  • Automatische back-ups op de achtergrond;
  • Alleen de veranderde bestanden krijgen ene back-up; dit spaart zeker bij back-ups buiten de deur aanzienlijke bandbreedte;
  • Gemakkelijke meerdere locaties te kiezen als je vrienden hebt op Crashplan;

Tekst gaat verder onder video. 

Digitale duurzaamheid
Een ding wat we ook nog wel eens vergeten is de
digitale duurzaamheid van de opgeslagen bestanden. Wie garandeert je dat je de JPG bestanden die je nu opslaat over 25 jaar nog kunt inzien? Heb je dan software beschikbaar die dat formaat nog kan lezen? Het is toch iets om over na te denken en dat hebben ze bij Adobe alvast voor je gedaan. Je kunt hier een interessant artikel lezen over het DNG formaat.

Tekst gaat verder onder afbeelding.foto's opslaan digitale duurzaamheid

Neem de tijd om stil te staan bij je kostbaarheden
Je hebt kunnen lezen dat het vrij eenvoudig is om een waterdicht systeem te creëren om er zeker van te zijn dat je geen kostbare foto’s verliest. De crux van het verhaal is wel dat je even de tijd neemt om stil te staan bij jouw eigen systeem. Om je te helpen hierbij een aantal kritische vragen. Als je antwoord hebt op deze vragen, dan is er niets aan de hand. Als je geen antwoord kunt geven, dan is er nog werk aan de winkel.

  1. Staan al je foto’s van je geheugenkaart al in jouw primaire foto systeem?
  2. Als nu jouw primaire opslagsysteem (PC, Lightroom, harddisk etc.) terplekke in brand op gaat, heb jij dan een reserve kopie die identiek is aan je primaire systeem? Wat is jouw backup?
  3. Laten we niet hopen dat het ooit gebeurt, maar als jouw huis waar jouw primaire opslagsysteem staat afbrandt? Wat dan? Heb jij dan nog toegang tot jouw foto’s en je belastingaangiften?

En? Ben jij er doorheen gerold? Is jouw systeem waterdicht? Of koop je er voor de zekerheid nog een geheugenkaart of harddisk bij? Voor advies hierover kun je terecht op onze Facebook-pagina of kom langs in onze Superstore in Rotterdam.  

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera’s en lenzen aan het testen is, schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor o.a. Foka en Spiegelloos.nl.